De nerts behoort nog altijd tot een van de diersoorten die zorgt voor aanzienlijk veel overlast onder de mensen die pluimvee houden in ons land. Wanneer er een nerts zijn weg weet te maken in een kippenhok bijvoorbeeld dan kan deze aanzienlijk veel schade aanrichten. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Heb je dan ook last van nertsen dan is het handig om te kijken naar de nertsen vangkooien. Wij zullen je in dit artikel laten zien wat je dan eigenlijk moet doen als je daadwerkelijk een nerts hebt weten te vangen.

Zet het aas bij de val

Zet uw val in de “open” positie en plaats uw aas voorzichtig in de daarvoor bestemde ruimte in het midden. U hebt een grote verscheidenheid aan opties om uw aas te plukken – bijvoorbeeld varkensvlees, “nat” kattenvoer, vis, kip of ander vlees. Als u een jager bent, kunt u als alternatief ook vlees van wild gebruiken (bevers werken vooral goed). De geur van het aas dat u gebruikt is belangrijk. Nertsen hebben sterke neuzen die ze gebruiken om voedselbronnen uit te snuiven, dus probeer, indien mogelijk, aas te gebruiken met een sterke, aantrekkelijke geur. Als u kattenvoer gebruikt, probeer er dan een te gebruiken met een sterke visachtige geur – nertsen houden hiervan.

Vermijd onmenselijke vallen.

Zelfs als uw einddoel is om het dier te doden, is het belangrijk om de nerts niet te laten lijden in het proces. Het veroorzaken van onnodig lijden voor een dier is wreed, immoreel en oneerlijk. Om deze reden wilt u uit de buurt blijven van vallen die het dier verwonden bij het vangen van het dier. Zo kunnen bijvoorbeeld stalen bekken het been van de nerts breken als ze er dicht op klikken en kunnen draadstrikken de bloedsomloop naar het ledemaat van het dier afsnijden, waardoor het dier sterft. Over het algemeen mogen vallen die werken door plotseling een deel van het dier vast te pakken of te sluiten, niet worden gebruikt. Naast dat dit soort vallen inhumaan zijn, kunnen ze ook illegaal zijn en zware boetes dragen voor het gebruik ervan, afhankelijk van waar je woont.

Laat het in het wild los

Een optie als je een nerts hebt gevangen, is om hem ergens ver weg te nemen en hem vrij te laten gaan. Deze methode heeft het voordeel dat er geen directe schade aan de nerts wordt toegebracht. Het is echter belangrijk om te weten dat, omdat nertsen territoriale wezens zijn, ze soms terugkeren naar hun oorspronkelijke locatie, zelfs als ze een lange weg moeten reizen om er te komen. Bovendien is er door de concurrentie van andere roofdieren en verschillende leefomgevingomstandigheden altijd een kans dat een nerts die uit het wild wordt losgelaten, uiteindelijk toch zal sterven. Als u besluit om uw gevangen nerts in het wild los te laten, zorg er dan voor dat u dit veilig doet. Richt de val van u af en open vervolgens voorzichtig de valdeur om de nerts los te laten. Probeer de nerts niet na te jagen zodra hij de val verlaat – hij zal waarschijnlijk geagiteerd zijn en kan potentieel reageren met vijandigheid, hoewel dit zeldzaam is.